3 essentiële tips voor een betere liefdesrelatie

In een wereld vol advies en suggesties over relaties is het soms moeilijk kiezen wat nou écht belangrijk is. Daarom heb ik het simpel gemaakt met 3 essentiële tips die helpen in het bouwen en onderhouden van een gezonde, fijne relatie.

Tip 1: Praten, praten, praten

Communicatie is de basis van een goede relatie. Daarom is het belangrijk om samen blijvend het gesprek aan te gaan over jullie relatie. Het kan eng zijn, maar de angst voor een negatieve uitkomst, en er dus niet over praten, is vaak pijnlijker dan het daadwerkelijke gesprek. Maar, hoe pak je dit aan? Hier zijn een aantal punten om rekening mee te houden in de communicatie:

  1. Check of de ander klaar is voor een gesprek. Check bij je partner of ze klaar zijn voor een gesprek over jullie relatie. Het kan namelijk zijn dat de ander er op dit moment niet klaar voor is. Respecteer die grens dan ook! Bang dat het gesprek daarna vergeten of vermeden wordt? Spreek dan af dat de partner die aangeeft het er nu niet over te willen hebben, verantwoordelijk is om het gesprek zelf binnen een week te initiëren.

  2. Begin allebei met een compliment. Op het moment dat we gefrustreerd, verdrietig of bang zijn dan staan we nog niet open en nieuwsgierig in het gesprek. Emoties zijn belangrijke raadgevers, maar kunnen een constructief gesprek ook in de weg zitten. Door te beginnen met allebei een compliment uit te spreken kalmeer je elkaar en creëer je een veilige omgeving om het dan te hebben over moeilijkere onderwerpen in de relatie.

  3. Gebeurtenis, gevoel, behoefte, vraag. Wil je praten over iets wat je dwars zit in de relatie? Oefen eens met elementen van de gesprekstechniek ‘non-violent communication’: gebeurtenis (”wanneer jij wakker wordt en direct je mobiel pak”), gevoel (”dan voel ik me niet gezien”), behoefte (”wat ik nodig heb is bewuste aandacht”), vraag (”kun je in het vervolg proberen me eerst een knuffel of kus te geven voordat je jouw mobiel pakt?”). Deze manier van communiceren voelt in het begin waarschijnlijk nep en geforceerd. Maar, je zult merken dat het werkt én vanzelf steeds natuurlijker gaat voelen.

  4. Actief luisteren. Luister om te begrijpen en niet om te antwoorden. Dit betekent ook doorvragen. Dus "waarom vind je dat vervelend?" in plaats van "maar je weet toch dat ik het niet zo bedoel?!".

  5. Blijf mild. We zijn geen superhelden. Goed communiceren is moeilijk. Zegt of doet iemand iets tijdens het gesprek wat negativiteit bij je oproept, probeer op een milde manier het gesprek te blijven voeren en accepteer fouten van elkaar.

  6. Houd dit soort gesprekken vaker. Oefening baart kunst. Zie het als het beoefenen van een nieuw instrument: in het begin voelt de techniek geforceerd en klinken de akkoorden nergens naar, maar na vele malen oefenen wordt het je eigen en speel je de sterren van de hemel. Plan daarom bijvoorbeeld een vast moment per maand in om het praten over je relatie te oefenen.

Tip 2: Leer te zeggen wat je wilt

Het is hoog tijd om af te stappen van het idee dat iets pas romantisch is wanneer de ander van nature weet waar je behoefte aan hebt. Het alternatief is eigenlijk heel simpel: leer zeggen wat je wilt!

Maak allebei een lijstje met daarop acties en gedrag van je partner waar je warm van wordt. Gedrag wat al gedaan wordt EN nieuw gedrag wat je fijn zou vinden. Het kan hierbij gaan om grote gebaren, zoals de ander verrassen met een weekendje weg naar het buitenland, maar ook om kleinere dingen, zoals het vragen of jij misschien ook wat wil drinken wanneer je partner drinken pakt.

Andere voorbeelden van fijne acties en gedrag die je op het lijstje kunt zetten zijn:

  • Breng me een ontbijtje op bed

  • Haal een bosje bloemen voor me

  • Vraag bij thuiskomst hoe mijn dag was

  • Begin elke dag met een knuffel of een kus

  • Geef me een kwartiertje rust na een werkdag om bij te komen

  • Geef me elke dag een complimentje

Het uiten van wat je nodig hebt in een relatie zorgt ervoor dat je meer begrip en steun van elkaar krijgt, wat uiteindelijk bijdraagt aan een sterkere en meer bevredigende relatie. En geloof me wanneer ik zeg: het feit dat het gedrag op een lijstje gezet is, maakt het echt niet minder leuk wanneer het gebeurt.

Tip 3: Prioriteer je relatie

Het is makkelijk om je te laten meeslepen in de dagelijkse hectiek van werk, vrienden, hobby's en andere verplichtingen. We geven 100% van onszelf buiten de deur en nemen dan de restjes mee naar huis. Het is dan lastig om tijd en energie over te houden voor je relatie en voor je het weet zit je weer Netflixend op de bank. Fijn en comfortabel, maar daardoor ook gevaarlijk. Het is belangrijk om je relatie te blijven prioriteren en bewust tijd en aandacht te geven aan je partner. Hier een aantal concrete voorbeelden voor hoe je jouw relatie weer kan prioriteren:

  1. Een dagelijks moment voor verbinding. Zorg dat je elke dag een momentje hebt waarin je bij elkaar incheckt. Ook al is het moment kort, even écht verbinden werkt als een enorme boost voor het gevoel van gehechtheid en intimiteit. Persoonlijke favoriet: bespreek samen voor het slapen gaan de 3 leukste momenten van je dag!

  2. Date night. Cliché voor een reden. Date night is een bewuste keuze om tijd en energie in elkaar te stoppen. Merk je dat date night begint te voelen als een ‘moetje’? Belanden jullie in een date night-sleur? Denk dan eens terug aan het begin van jullie relatie. Wat voor dates hadden jullie toen? Wat deden jullie om indruk te maken op elkaar? Gebruik deze energie om nieuwe soort dates te bedenken.

  3. Verras elkaar. Het is belangrijk duidelijk te durven communiceren wat je leuk vindt (zie tip 2 van dit artikel). Neemt niet weg dat het ook enorm leuk is om verrast te worden! Let op: verrast je partner je met iets wat je niet leuk vindt? Geef eerst aandacht aan de fijne intentie en doe je best om het leuk te hebben, heb het pas daarna over wat voor soort activiteit je leuker vindt.

  4. Creëer gezamenlijke doelen. Een huis kopen, gezonder leven, meer sporten, alle restaurantjes uit de omgeving eens geprobeerd hebben, of wat jullie dan ook gezamenlijk een leuk doel vinden. Samen ergens naar toe werken is een leuke manier om meer verbinding te voelen.

  5. Blijf fysiek verbonden. Houd fysieke intimiteit in jullie relatie. Dit kan in de vorm van seks, maar ook regelmatig een knuffel of een kus hoort hierbij. Fysieke verbondenheid versterkt de emotionele band tussen jullie twee. Oefen ook hier eens met concreet durven aan te geven wat voor jou fysieke intimiteit betekent.

  6. Een relatietraining of relatietherapie. Het beste moment om aan je relatie te werken, is voordat werk (écht) nodig is. Trakteer je relatie op een relatiebootcamp of relatietherapie. Lees hier de 7 voordelen van vroeg aan je relatie werken met een professional.

Conclusie

Een bevredigende relatie is werken, maar met deze 3 tips kun je concrete stappen zetten om je relatie te verbeteren. Leer praten over de relatie, durf te communiceren wat je wilt en prioriteer elkaar. Door tijd, energie en aandacht te investeren in elkaar, bouwen jullie aan een sterke en bevredigende relatie.

Vorige
Vorige

De cruciale rol van self-care in liefdesrelaties

Volgende
Volgende

Hoe beïnvloedt het impostor syndroom een relatie?